Estudi dels mecanismes de resistència al tractament del càncer colorrectal
ÀREA DE RECERCA: Càncer
GRUP: Resistència, quimioteràpia i marcadors predictius. Programa ProCURE (contra la resistència terapèutica en càncer) de l’Institut Català d’Oncologia.
INVESTIGADOR PRINCIPAL: Eva Martínez Balibrea

La disseminació o metàstasi del càncer colorectal és la responsable de que només un 10% dels pacients amb aquest tumor sobrevisquin més enllà dels 5 anys des del diagnòstic. Aquests malalts, els intentem curar amb tractaments de quimioteràpia, els quals, malauradament, son molt tòxics. A més, gairebé tots els tumors esdevenen resistents al tractament. Això vol dir que els tumors que en un inici disminueixen de mida perquè responen al tractament, en un moment donat, tornen a créixer i el pacient empitjora. Els mecanismes darrera d’aquest fenomen no són del tot coneguts i la investigació per tal de desemmascarar-los ens pot ajudar en primer lloc a trobar marcadors biològics per poder seleccionar el tractament més efectiu (si sabem quina característica fa el tumor resistent a una teràpia, la podem identificar) o que serà menys tòxic i en segon lloc, a dissenyar noves estratègies o tractaments per combatre la malaltia.
Benefici social
Els tractaments personalitzats o basats en les característiques del tumor dels pacients son més eficaços a nivell terapèutic perquè milloren la supervivència i eviten toxicitats dels medicaments anti-càncer utilitzats actualment i també a nivell econòmic perquè s’eviten ingressos hospitalaris i l’ús dels fàrmacs que siguin menys útil per un cas concret.
AJUT ECONÒMIC QUE NECESSITEM: En aquests moments necessitem fins a 96.000€ per finançar durant 4 anys el sou d’un investigador que es pugui incorporar al desenvolupament d’aquests projectes.