El projecte familiar i solidari “Les bates blanques” recapta 24.000 euros en dos anys per la recerca en càncer colorectal

Aquest mes de juny ha fet dos anys de la presentació del llibre “Les bates Blanques”, una iniciativa solidària i familiar que recull l’experiència d’un pacient de càncer de còlon i col·labora amb la recerca sobre aquesta malaltia a l’IGTP i l’ICO.

30/06/2021

En motiu del segon aniversari del llançament del llibre “Les bates blanques”, Imma Folch Montori, editora del llibre, al costat dels seus fills i responsables del projecte, Anna Giribés Folch i Jordi Giribés Folch, van realitzar una entrega simbòlica del xec per un valor de 24.061,10€, que correspon al total de donacions recaptades des de l’inici del projecte a la recerca en càncer colorectal que es porta a terme a l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Aquest és el resultat d’una campanya de micromecenatge molt especial que va començar fa temps i ha comptat amb l’ajuda de moltes persones durant tot el camí. El xec, rebut per part de l’equip que lidera la Dra. Eva Martínez-Balibrea, ha permès complementar el salari d’una de les seves investigadores pre-doctorals i l’adquisició d’equips informàtics.

El projecte neix d’un regal que realitza Xavier Giribés i Sala, diagnosticat amb càncer de còlon en 2009, a la seva esposa Imma. En 2014, ell decideix regalar-li els escrits de tota la seva vida, incloent els anys del seu procés oncològic en l’últim capítol titulat “Les bates blanques”. Des d’aquest moment, el Xavier i l’Imma comencen a treballar junts en les primeres correccions i l’edició del llibre. El Xavier no només volia compartir la seva pròpia experiència, el dia a dia de conviure amb el càncer, l’evolució de la malaltia i adaptació a aquesta nova vida, sinó que també volia que el llibre es convertís en una eina de captació de fons per la recerca d’aquest tipus de càncer.

El 2017, un any després de la mort d’en Xavier, l’Imma i els seus fills Anna i Jordi decideixen reprendre el projecte amb el mateix objectiu: destinar els fons al projecte de recerca “Estudi dels mecanismes de resistència al tractament del càncer colorectal” del grup de recerca de l’IGTP, dins del programa ProCURE (ICO). És per això que al novembre de 2018 inicien una campanya de donació per la recerca i el 22 de febrer de 2019, comencen un projecte de micromecenatge a la plataforma Verkami per editar el llibre. Durant aquest mesos, moltes persones, amics i empreses es van sumar a aquesta iniciativa, fins que, el 2 d’abril de 2019, es tanca la campanya a Verkami havent aconseguit el 412% de l’objectiu inicial.

Finalment, el 18 de juny de 2019 es presenta el llibre “Les bates blanques” amb 276 assistents i la participació d’Imma Folch Montori, Anna Gené, el Dr. José M Gil, la Dra. Cristina Bugés, la Dra. Eva Martínez Balibrea, l’actor Jordi Bosch i Genís Mayola. Des d’aquest moment, el llibre es comença a promocionar en diversos espais. També arriben les visites dels donants als laboratoris de l’IGTP per conèixer més sobre el projecte al que han aportat.

El desembre de 2019, es produeix la segona fita. Amb les donacions directes al projecte i la venda del llibre, es cobreix el salari d’una de les investigadores pre-doctorals del grup de recerca, un fet fonamental per avançar en els seus estudis.

El projecte que va començar amb els escrits del Xavier anirà prenent noves formes. El 31 de març del 2021, amb motiu del dia internacional contra el càncer colorectal, es llança la campanya “Galeta solidària”, basada en la venda d’unes galetes amb la forma de la bata que figura a la portada del llibre per continuar la recaptació de fons per la recerca. I amb motiu de la diada de Sant Jordi es reprodueix el punt de llibre en forma de xocolata. Aquest any, els llibres, les galetes i punts de llibre en forma de xocolata, es van vendre en els stands d’Amics de Can Ruti a la Fira de el Llibre de Badalona durant la Diada de Sant Jordi i també al Mercat de Comerç Just al municipi de Cabrils.

El 18 de juny va fer dos anys de la presentació del llibre i en fa més de dos que es tira endavant aquesta campanya solidària iniciada per Xavier Giribés i Sala. A partir de la seva idea i amb la col·laboració de la seva família, amics, persones de diferents cercles i empreses col·laboradores, la recerca continua endavant amb l’objectiu de millorar la supervivència i qualitat de vida dels pacients diagnosticats amb càncer colorectal.

La història del Xavier és un exemple de les múltiples formes en què es pot ajudar amb la recerca i la salut dels pacients. Si vols conèixer més sobre el llibre i on trobar-lo visita www.lesbatesblanques.cat A més, pots ajudar a divulgar el projecte, seguint a @lesbatesblanques a Instagram i compartint les publicacions.