Avaluació de l’impacte dels plàstics a la nostra salut

Àrea de recerca

Temes

La contaminació per plàstics és un problema global. Fins i tot quan es descomponen bosses de plàstic o ampolles d’aigua, fragments molt petits encara poden contaminar el medi ambient. Els animals i els humans poden ingerir i inhalar les partícules amb conseqüències incertes sobre la salut. Atès que els riscos potencials dels nanoplàstics ambientals per als humans encara no s’han estudiat extensament, la detecció i la quantificació de la presència de nanoplàstics a sang perifèrica humana pot revelar l’impacte sobre la salut de la població.

Els nostres resultats preliminars sobre una mostra de més de 250 persones, incloent donants de sang, nadons i persones amb càncer de pulmó, leucèmia aguda mieloide, leucèmia aguda limfoblàstica, mieloma múltiple, la síndrome nefròtica idiopàtica i diabetis tipus I, ja confirmen la presència de nanoplàstics a tots els individus estudiats.


Ens plantegem generar un mapa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a partir de la detecció de nanoplàstics en la sang d’una part de la ciutadania, de manera prospectiva. En paral·lel, pretenem estudiar el contingut de nanoplàstics a la sang dels nounats i de persones amb malalties hematològiques i no hematològiques. També analitzarem la sang de persones de poblacions remotes per tal de comparar amb els nivells detectats a zones més industrialitzades. I conjuntament, s’estudiaran els nivells de nanoplàstics a aigües fòssils i més modernes per mirar d’avaluar la presència de plàstics en els ecosistemes. Finalment, mitjançant microscòpia de fluorescència i estudis “in vitro” a llarg termini, volem confirmar la incapacitat de les cèl·lules per fagocitar i degradar els microplàstics de la sang.

Fes la teva donació

Objectius

€3000 - Estudi de plàstics en la població de l’Àrea de Barcelona

€5000 - Estudi de plàstics en poblacions remotes i aigües fòssils

€7000 - Estudis de capacitat fagocítica de plàstics de les cèl·lules de la sang dels subjectes estudiats

Grup de recerca

Citòmica Funcional

Equip

Investigadores/s principals

  • Jordi Petriz

Investigadores/s i personal que integrem l'equip

  • Roser Salvia
  • Laura García Rico