Estudi molecular del càncer de fetge infantil agressiu per identificar nous tractaments

Àrea de recerca

Temes

El càncer de fetge infantil és una malaltia rara (uns 10 casos anuals en tot l’estat) que es dona majoritàriament en infants petits (<3 anys). La cirurgia i la quimioteràpia han millorat molt la supervivència dels nens amb càncer de fetge però la curació és encara limitada per aquells pacients amb metàstasis. El nostre projecte es centra doncs en identificar aquells factors biològics responsables de l’agressivitat tumoral per poder oferir a aquests pacients nous tractaments més eficaços i millorar la esperança i qualitat de vida dels nens amb càncer de fetge

El nostre grup de recerca porta més de 10 anys recollint mostres de nens amb càncer de fetge d’arreu d’Europa per poder impulsar la recerca d’aquest càncer tant rar.

Actualment, es desconeixen quines proteïnes -últimes responsables de les funcions de la cèl·lula tumoral com, la divisió cel·lular anòmala i la disseminació a altres òrgans (metàstasis)- es troben en el càncer de fetge infantil.

En aquest projecte, s’estudiaran les mostres d’aquests pacients per esbrinar quin és el conjunt de proteïnes i el seu estat de fosforilació en tumors per tal d’identificar els elements diferencials que expliquin el perquè uns tumors tenen pitjor pronòstic. Amb aquesta informació – obtinguda utilitzant tècniques sofisticades d’alta resolució i intel·ligència artificial- esperem poder dissenyar noves teràpies contra les proteïnes que fan que un tumor sigui més agressiu i poder, a la llarga, ajudar a curar els nens amb càncer de fetge metastàtic.

Fes la teva donació

Objectius

€25000 - Finançar el sou d’un investigador que treballi en aquest projecte de recerca durant un any

€25000 - Finançar el sou d’un investigador que treballi en aquest projecte de recerca durant el segon any

€25000 - Finançar el sou d’un investigador que treballi en aquest projecte de recerca durant el tercer any

Equip

Investigadores/s principals

  • Carolina Armengol

Investigadores/s i personal que integrem l'equip

  • Montserrat Domingo (project manager)
  • Juan Carrillo (predoc)
  • Alvaro del Rio (predoc)
  • Laura Royo (tècnic laboratori)