Innovar per evitar complicacions i millorar el tractament del càncer de mama

Àrea de recerca

Temes

El càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones. Gràcies a la detecció precoç de la malaltia i als últims avenços científics, s'ha aconseguit disminuir la seva mortalitat, de manera que 8 de cada 10 pacients diagnosticades de càncer de mama es curen. No obstant això, hi ha complicacions derivades de l'tractament quirúrgic que poden empitjorar la qualitat de vida de les pacients.

La Unitat de Patologia Mamària (UPM) de l’Hospital Germans Trias i Pujol, és una unitat pionera en el tractament multidisciplinari de les pacients afectades de càncer de mama. Amb més de 20 anys d’experiència hem posat en marxa diversos estudis amb l’objectiu de disminuir i prevenir les possibles complicacions derivades de l’tractament quirúrgic de el càncer de mama:

  1. Projecte GELAT ( “”Gel for Artificial Tissue””): Regeneració Tissular Mitjançant una combinació de plasma ric en plaquetes (PRP) i matrius biocompatibles de col·lagen després de la cirurgia de càncer de mama. La reconstrucció immediata de la cavitat de la tumorectomia mamària amb la combinació de PRP / col·lagen pretén limitar l’aparició d’alteracions morfològiques que s’han observat en clínica després de l’extirpació d’un tumor mamari. D’aquesta manera, s’espera que es minimitzaran les retraccions i deformitats característiques de la cirurgia mamària conservadora, a el mateix temps que potenciarà la regeneració de el teixit mamari.
  2. Projecte de Microscopia Confocal en Càncer de Mama (MCF-CM): Tracta de detectar de manera intraoperatòria, mitjançant la Microscòpia Confocal amb fluorescència, si els marges de la zona extirpada estan o no afectats pel tumor, això permetria ampliar o no marges durant l’acte operatori si cal, sense cap necessitat de sotmetre a les pacients a una segona intervenció quirúrgica (reintervenció).
  3. Cirurgia neumoendoscópica: Vam desenvolupar una tècnica quirúrgica mínimament invasiva mitjançant l’aplicació de la mateixa tecnologia i aparells que s’utilitzen en la cirurgia laparoscòpica. Mitjançant una mínima incisió (3 cm) a nivell de l’aixella i aplicant un sistema que ens permet generar una cavitat en la qual poder treballar, accedim a tumors localitzats en qualsevol quadrant de la mama per a la seva extirpació. El resultat postoperatori és sorprenent ja que no s’identifiquen cicatrius sobre les glàndules mamàries, el que disminueix retraccions i deformitats de la mateixa després de la cirurgia i millora la percepció corporal per part de la pacient.

Fes la teva donació

Objectius

€15.000 - Cirurgia neumoendoscópica: disseny d’una taula per cirurgia neumoendoscòpica de la mama

€25.000 - Projecte de Microscopia Confocal en Càncer de Mama (MCF-CM): contractació de personal tècnic per any.

€50.000 - Projecte GELAT: disseny experimental de pròtesis biològica biocompatible 

Equip

Investigador principal

  • Joan Francesc Julián