Diabetis tipus 1: perquè les defenses ataquen les cèl·lules productores d’insulina?

Àrea de recerca

Temes

Sabies que la diabetis mellitus tipus 1 (DMT1) és una malaltia causada per la destrucció per part del sistema immunitari de les cèl·lules beta del pàncrees, que són les productores d’insulina? Aquest error del sistema immunitari causa una de les malalties cròniques infantils més freqüents, la incidència de la qual està augmentant. Es desconeix la causa de la malaltia i això fa difícil trobar-ne la cura. L'equip de recerca Immunologia de la diabetis del IGTP investiga des de l’any 2000 sobre les causes de la DMT1 per trobar una nova teràpia que freni la destrucció de les cèl·lules beta i ajudi a recuperar la producció d’insulina.

Amb els nostres projectes estudiem l’autoimmunitat contra les cèl·lules beta, per contribuir a desenvolupar noves teràpies per prevenir i curar la DMT1.

Estem enfocats a:

  1. Desenvolupar una immunoteràpia per la DMT1 que re-eduqui el sistema immunitari dels pacients corregint l’autoimmunitat, i que es pugui combinar amb estratègies regeneratives per recuperar les cèl·lules beta.
  2. Estudiar les etapes inicials de la malaltia, com a fases de regeneració i immunomodulació (com l’anomenada lluna de mel) i identificar nous biomarcadors d’aquesta etapa d’utilitat per futures teràpies.
  3. Estudiar els efectes dels factors ambientals de l’etapa perinatal sobre el sistema immunitari (encara immadur) dels nadons i com poden influir en el desenvolupament de la DMT1.

El nostre objectiu és avançar en la cura de la DMT1 i millorar la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies. Treballem per conèixer més dades sobre aquesta malaltia i com s’inicia el seu desenvolupament, ampliant la base científica per a poder trobar estratègies segures i efectives per combatre-la de manera definitiva.

Fes la teva donació

Objectius

€15000 - Contractació d'un investigador jove

€6000 - Despeses d'experiments in vitro

€25000 - Salari d’un tècnic de recerca

Equip

Investigador principal:

  • Marta Vives-Pi

Investigadores/s i personal que integrem l'equip:

  • David Perna-Barrull
  • Laia Gómez Muñoz
  • Iván Garcia-Loza
  • Marta Murillo
  • Eva Aguilera