Desensibilització en pacients amb al·lèrgia persistent i de mal pronòstic a llet de vaca i/o ou en població pediàtrica

Àrea de recerca

Temes

El projecte neix com a conseqüència de la necessitat de canviar el curs de l'al·lèrgia a llet de vaca i/o ou en aquells nens als que persisteix malgrat el pas dels anys a través de la desensibilització a aquests pacients, que consisteix en l'administració de petites dosis de llet de vaca i ou en dosis creixents progressives fins a aconseguir que el nen toleri l'aliment durant 3 mesos aproximadament. La desensibilització permet que el nen pugui fer dieta lliure i, també, facilita el dia a dia i millora la qualitat de vida tant de l'pacient com de les famílies ja que l'ou i la llet de vaca es troben presents àmpliament en molts productes alimentaris.

Durant la infància, l’ou i la llet són les causes més comunes d’al·lèrgia alimentària afectant 1,6% a l’8,9% dels nens d’entre 1 i 3 anys en les societats desenvolupades. En el cas d’aquestes 2 al·lèrgies, solen presentar reaccions que poden ser potencialment greus com l’anafilaxi causa de transgressions alimentàries a causa de ser aliments d’alta ubiqüitat. Fins fa poc temps l’únic tractament per a l’al·lèrgia alimentària acceptat per les societats científiques havia estat l’evitació de l’aliment culpable de les reaccions adverses, que van des d’una lleu afectació cutània fins a un xoc anafilàctic que pot comprometre la vida del pacient.

La inducció de tolerància oral en aquells en què persisteix l’al·lèrgia alimentària pot considerar-se com una alternativa que es realitza en gairebé tots els centre de 3r nivell on compten amb un Servei d’Al·lergologia i experts en dessensibilització a aliments. Aquesta inducció de tolerància consisteix en l’administració oral dels aliments en petites dosis que van augmentant cada setmana fins a aconseguir la dosi de tolerància total, és a dir 200 ml en el cas de la llet de vaca o 4gr d’ou (2 ous a la setmana).

Amb la col·laboració de el Servei de Pediatria, vam realitzar desensibilizaciones en el seu Hospital de Dia per a pacients a partir dels 5 anys diagnosticats d’al·lèrgia a llet de vaca i / o ou persistent i de mal pronòstic, ja que és un procediment de terciarisme que requereix d’ mitjans d’alta complexitat i personal summament especialitzat per garantir la qualitat del tractament i seguretat del pacient.

Fes la teva donació

Equip

Investigadorea principal

  • Yanina Jurgens Martínez

Investigadores/s i personal que integrem l'equip

  • Albert Roger
  • María Basagaña
  • Nathalie Depreux
  • Clara Padró
  • Nereida Albert (enfermera)
  • Mireia Gómez (enfermera)