Desensibilització en pacients amb al·lèrgia persistent i de mal pronòstic a llet de vaca i/o ou en població pediàtrica

Àrea de recerca

Temes

El projecte neix com a conseqüència de la necessitat de canviar el curs de l'al·lèrgia a llet de vaca i/o ou en aquells nens als que persisteix malgrat el pas dels anys a través de la desensibilització a aquests pacients, que consisteix en l'administració de petites dosis de llet de vaca i ou en dosis creixents progressives fins a aconseguir que el nen toleri l'aliment durant 3 mesos aproximadament. La desensibilització permet que el nen pugui fer dieta lliure i, també, facilita el dia a dia i millora la qualitat de vida tant de l'pacient com de les famílies ja que l'ou i la llet de vaca es troben presents àmpliament en molts productes alimentaris.

Durant la infància, l’ou i la llet són les causes més comunes d’al·lèrgia alimentària afectant 1,6% a l’8,9% dels nens d’entre 1 i 3 anys en les societats desenvolupades. En el cas d’aquestes 2 al·lèrgies, solen presentar reaccions que poden ser potencialment greus com l’anafilaxi causa de transgressions alimentàries a causa de ser aliments d’alta ubiqüitat. Fins fa poc temps l’únic tractament per a l’al·lèrgia alimentària acceptat per les societats científiques havia estat l’evitació de l’aliment culpable de les reaccions adverses, que van des d’una lleu afectació cutània fins a un xoc anafilàctic que pot comprometre la vida del pacient.

La inducció de tolerància oral en aquells en què persisteix l’al·lèrgia alimentària pot considerar-se com una alternativa que es realitza en gairebé tots els centre de 3r nivell on compten amb un Servei d’Al·lergologia i experts en dessensibilització a aliments. Aquesta inducció de tolerància consisteix en l’administració oral dels aliments en petites dosis que van augmentant cada setmana fins a aconseguir la dosi de tolerància total, és a dir 200 ml en el cas de la llet de vaca o 4gr d’ou (2 ous a la setmana).

Amb la col·laboració de el Servei de Pediatria, vam realitzar desensibilizaciones en el seu Hospital de Dia per a pacients a partir dels 5 anys diagnosticats d’al·lèrgia a llet de vaca i / o ou persistent i de mal pronòstic, ja que és un procediment de terciarisme que requereix d’ mitjans d’alta complexitat i personal summament especialitzat per garantir la qualitat del tractament i seguretat del pacient.

Fes la teva donació

El sistema de pagament amb targeta es troba en manteniment, entretant pots realitzar la teva aportació via transferència bancària. Disculpa les molèsties.

Equip

Investigadorea principal

  • Yanina Jurgens Martínez

Investigadores/s i personal que integrem l'equip

  • Albert Roger
  • María Basagaña
  • Nathalie Depreux
  • Clara Padró
  • Nereida Albert (enfermera)
  • Mireia Gómez (enfermera)