Optimitzar el tractament de les infeccions respiratòries per tal de millorar la qualitat de vida dels pacients i disminuir l’aparició de resistències als antibiòtics.

Sabies que les infeccions respiratòries, essent de les més freqüents, sovint són difícils de tractor adequadament i té lloc l’aparició de microorganismes resistents als antibiòtics? Els principals reptes de la nostra recerca són desenvolupar mètodes diagnostics més adequats i explorar noves terapèutiques menys lesives.

Les infeccions respiratòries agudes i cròniques són una de les causes més freqüents de malaltia al nostre medi, i poden arribar a ser molt greus i fins i tot mortals. També són causa freqüent de tractaments antibiòtics innecessaris, tant per automedicació, a nivell ambulatori o en pacients hospitalitzats, donant lloc a l’aparició de resistències als antibiòtics per un ús excessiu. La causa fonamental és la dificultat de distingir entre infeccions víriques, que no necessiten antibiòtic, i infeccions bacterianes i, a més, el fet que bacteris de la flora normal (microbiota) s’adapta molt bé al nostre sistema respiratori. Per això, és necessari diagnosticar correctament i iniciar un tractament personalitzat.

Els principals reptes de la nostra recerca són:

  • Desenvolupar mètodes diagnòstics més adequats per tal de millorar l’elecció del tractament.
  • Explorar noves terapèutiques menys lesives per l’alteració de l’equilibri amb la flora bacteriana normal i molt més dirigides al pulmó, amb menys efectes secundaris.
  • Estudiar la influència de factors com el tabac o la contaminació ambiental en el desenvolupament i evolució de les infeccions respiratòries.
  • Contribuir en la formació dels professionals per a disposar de la informació necessària a l’hora de prescriure un tractament antibiòtic, treballant des de la Microbiologia Clínica conjuntament amb Pediatria, Urgències, Pneumologia, Cures Intensives i Medicina Preventiva.
  • Aconseguir una major conscienciació social. Implicar els ciutadans en la recerca per augmentar el coneixement crític que permeti millorar aquestes decisions sobre el tractament.

Fes la teva donació

El sistema de pagament amb targeta es troba en manteniment, entretant pots realitzar la teva aportació via transferència bancària. Disculpa les molèsties.

Objectius

€15000 - Contractació de personal de recerca 6 mesos

€15000 - Contractació de personal de recerca 6 mesos

€15000 - Contractació de personal de recerca 6 mesos

Equip

Investigadores principals

  • Cristina Prat Aymerich
  • Alicia Lacoma de la Torre

Investigadores/s i personal que integrem l'equip

  • Grup de recerca Innovació en el diagnòstic de les Infeccions respiratòries i la Tuberculosi.