Desenvolupament de vacunes terapèutiques contra el càncer de pàncrees

Àrea de recerca

Temes

La immunoteràpia ha canviat el rumb de la lluita contra el càncer. Els pacients amb càncer de pàncrees presenten mutacions (canvis en el material genètic) que són específiques de cada pacient i tumor. Aquestes mutacions poden fer que les cèl·lules tumorals produeixin proteïnes molt diferents a les del propi organisme, i a aquestes proteïnes se les coneix com a neoantígens. És possible que els neoantígens utilitzats en una vacuna terapèutica indueixin respostes immunitàries potents, i això podria ajudar a l'organisme dels pacients amb càncer pancreàtic a combatre qualsevol cèl·lula tumoral.

L’objectiu del nostre projecte de recerca és identificar neoantígens a les mostres tumorals dels pacients, i confirmar que els neoantígens són capaços de produir una resposta immunitària al laboratori. Aquesta estratègia tindrà un rol crucial en un programa de vacunes terapèutiques personalitzades per a pacients amb càncer de pàncrees; ensenyarà al sistema immunitari del pacient a reconèixer i eliminar les cèl·lules cancerígenes quan la vacuna estigui a punt.

Fes la teva donació

Objectius

€30000 - Examinarem les alteracions genètiques presents en tumors de 30 pacients amb càncer de pàncrees. Utilitzarem la seqüenciació de nova generació i programes computacionals amb l'objectiu de determinar neoantígens característics d'aquest tipus de càncer.

€20000 - Investigar al laboratori si el sistema immunitari reacciona contra els neoantígens seleccionats en cada pacient amb càncer de pàncrees.

€30000 - Generació d'una nova estratègia de vacunació basada en petites partícules, similars als virus (Virus-Like Particles o VLPs), que mostren una extraordinària capacitat per ensenyar i activar ràpidament el sistema immunitari.

Grup de recerca

IrsiCaixa

Equip

Investigadores/s principals

  • Bonaventura Clotet
  • Núria de la Iglesia

Investigadores/s i personal que integrem l'equip

  • Carmen Aguilar
  • Julià Blanco
  • Jorge Carrillo
  • Gustavo Rodríguez Esteban
  • Anna López Plana